Fiasko er en samling af digte, værker og tekster af otte mennesker, der er eller har været ramt af hjemløshed. Nogle af bidragene er blevet til i forbindelse med kunstprojektet Et hjem UDENFOR, som var et samarbejde mellem projekt UDENFOR og ARoS. Det gælder blandt andet Råbin Billes spejlværk, Fiasko, der bliver brugt som forside og titel på udgivelsen. Om værket siger hun:

”Alle de kommentarer, som man får på gaden, dem tager man jo ind, så når folk råber ord som nasser eller taber efter dig, mens du for eksempel står og sælger Hus-Forbi, så er det lidt som om den person, du er, skrumper ind, indtil du til sidst føler dig, som den, de siger, du er – som en fiasko.”

Ved at bruge Råbins spejlværk på forsiden sender vi de ord tilbage mod os og samfundet, for som vi ser det er den eneste virkelige fiasko, at vores velfærdssamfund er ude af stand til at gribe vores udsatte medborgere, inden de ender på gaden.

Digtene sætter ord på oplevelser og erfaringer, som er helt private, og alligevel vil mange kunne genkende de følelser, som de afstedkommer – og samlet set præsenterer digtene et andet og mere nuanceret syn på hjemløshed, end det vi ellers møder.

Råbin Bille får det sidste ord:

”Ynk hjælper ikke. Handling hjælper. Og så hjælper det, at man ikke føler sig alene, og det håber jeg, at de her digte og værker kan være med til.”

Fiasko koster 80 kroner og kan købes i din lokale boghandler eller her.